Zie jezelf

Gepubliceerd op 24 juli 2022 om 15:34

"Het is fijn te mogen ervaren dat aandacht geven aan jezelf zorgt voor een beter contact met anderen."

Wat heb ik bij moeten komen van een zeer intensieve opleiding tot coach. Eerlijk gezegd heb ik even tijd genomen om te genieten van al wat ik zag van mijzelf. Herkenning in gedrag dat ik laat zien in situaties waarin ik niet stil stond bij wat er bij mij gebeurde.

Misschien herken je de volgende situatie wel. Afgelopen week werd mijn aandacht gevraagd op een moment dat voor mij echt niet uitkwam. Er zat voor de ander veel emotie onder waardoor ik merkte dat het voor haar heel belangrijk was. Mijn opmerking over dat het een andere keer zal moeten, omdat ik op dat moment geen tijd had, werd genegeerd. Het punt, de vraag, werd toch bij mij neergelegd. En daar ging ik weer, helemaal gericht op de ander vroeg ik door naar waar het probleem voor haar lag. Probeerde ik met haar naar een oplossing toe te werken ook al kon ik er eigenlijk niet veel mee. Iets met verantwoordelijkheden die niet bij mij liggen, welke ik als boodschap naar haar heb uitgesproken.

Achteraf merkte ik bij mijzelf de irritatie. Irritatie, omdat er niet naar mij werd geluisterd. Maar ik luisterde zelf ook niet naar wat ik voelde en nodig had op dat moment. Heb ik dat mijzelf niet eerst te geven? In mijn automatisme om eerst naar de ander te kijken en dan pas naar mijzelf, sla ik mijzelf over.

 

Ik negeer wat ik voel en wat voor mij belangrijk is. Dit is zo herkenbaar en zo’n patroon in mijn leven dat dit mij makkelijk afgaat en ongemerkt in de weg zit op sommige momenten.

De betreffende persoon kwam later langs om mij te vragen waarom ik zo geïrriteerd reageerde. Ze wist niet zo goed wat ze ermee moest. In mijn poging er toch voor haar te zijn, kwam ik voor haar geïrriteerd over. Dit hielp haar niet en ze voelde zich niet serieus genomen.

Conclusie is dat het mij en ook anderen niet helpt, mijzelf te negeren. Te negeren wat voor mij belangrijk is, wat ik voel en deze aandacht mijzelf te ontzeggen. In het tweede gesprek kon ik wel laten zien wat er bij mij gebeurde, gaf ik aandacht voor mijzelf.

Het is fijn te mogen ervaren dat aandacht geven aan jezelf zorgt voor een beter contact met anderen. Door te benoemen wat je bij jezelf ziet en voelt, kun je je hierover makkelijker uitspreken, waardoor de ander je beter kan begrijpen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.