Mijn inktvlek

Gepubliceerd op 8 juli 2024 om 11:45

Het "bekende" geeft vaak rust waar het "onbekende" meer spanning oplevert. Een inkvlek belemmert tijdelijk je zicht op het weten wat te doen. Wat doe jij als je het even niet meer weet?

 

 

De afgelopen weken brachten wat uitdagingen mee voor mij. Soms heb ik momenten dat ik even niet meer zie wat nu de bedoeling is van wat ik aan het doen ben en van wat anderen van mij verwachten. Een inktvlek waardoor ik dit niet meer kan lezen.
 Mijn onzekerheid speelt parten, welke ik heel goed ken van mijzelf. Het is een veelvoorkomende sta-in-de-weg geweest in mijn leven en iets dat ik gelukkig steeds beter signaleer. Vaak is er bij dit soort vlekken wat hulp nodig. Ook een hobbel voor mij om hiernaar te vragen. Voor veel mensen herkenbaar, want het "bekende" geeft vaak rust waar het "onbekende" meer spanning oplevert. Wat doe jij als je het even niet meer weet?


Ik worstelde met een gesprek waarin iemand haar twijfel uitsprak naar mij als persoon. Een gesprek waarin ik mijzelf totaal niet herkende en waarin ik lelijk werd weggezet. Dat was slikken en zoals mijn eerste reactie altijd is, zoek ik de oorzaak eerst bij mijzelf. Hoe komt het dat mijn overtuigingen en mijn gedrag dat daaruit voortkomt, voor die persoon zo verkeerd waren?
In dit gesprek was ik mogelijk niet duidelijk. Ik sloeg even dicht om het een en ander te laten landen. Wat werd hier nu werkelijk tegen mij gezegd? Het beeld dat de ander schetste was niet passend bij hoe ik mijzelf kende, maar ook niet hoe mijn directe omgeving mij zag.
Wat een emotie kwam er los na dit gesprek. Het voelde als onrecht, ik was boos, teleurgesteld. Verdrietig dat zij mij zo zag, terwijl ik mijzelf bij haar helemaal had opengesteld. Ik voelde mij onveilig. Ik vermoed dat ik vastzat in het willen oplossen van dit "conflict", wat uiteindelijk niet lukte. Maar soms verschil je van mening en stellen mensen je teleur.
De inktvlek verdwijnt langzaam en ik zie de weg die ik wil bewandelen zonder haar. Ik kan het weer lezen zonder de waas van emoties waar ik toch ook even aandacht aan moest geven. Ik heb ook begrip voor mijn verwachtingen in deze relatie en de teleurstelling die ik voelde. Zo heeft een inktvlek ook zijn nut. Het dwingt je om even stil te staan en te kijken naar jezelf met al je behoeften, wensen en gevoel.


Mogelijk herken je zo'n zelfde situatie of maak je regelmatig mee dat je vastloopt in bepaalde situaties? Wees welkom om hieraan te werken in een coachtraject. Coachsessies geven verduidelijking in de situatie waardoor je ook duidelijker kan zien welke stappen je kunt nemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.