Meekabbelen of de stroming bepalen?

Gepubliceerd op 26 september 2022 om 15:23

"Onze overtuigingen kabbelen een beetje mee in de stroom van alledag, maar zijn niet zo sterk dat ze de stroming zelf van richting kunnen veranderen."

In de drukte van september heb ik altijd een gevoel van overleven. Er zijn veel verjaardagen, een informatieavond op school en ga zo maar door. En het kost even moeite weer in het ritme te komen van de alledaagse verplichtingen en hobby's. Over dat laatste gesproken, voor de zomervakantie heb ik spontaan een proefles contrabas aangevraagd. Ik speelde al langer met de gedachte dit instrument te leren bespelen, want ik ben gek op swingmuziek met een donker basgeluid in fantastische ritmes. Met een proefles, het aanschaffen van een contrabas en mijn lidmaatschap voor de lessen, is mijn nieuwe hobby een feit.  Vanwaar deze spontane actie? 

Ik speel al een hele lange tijd klarinet. Dit doe ik al jaren met veel plezier. Het afgelopen jaar heb ik met het kwartet stukken gespeeld die voor mij niet heel uitdagend waren. De samenwerkingen met zangeressen en toneel waren leuk, maar gaven voor mij niet de voldoening bij het spelen waar ik blij van werd. Tijdens de concerten afgelopen juni besefte ik mij dat ik  niemand had uitgenodigd om te komen kijken.  Voor mij is dit redelijk uniek, aangezien ik vaak trots het eindresultaat wil laten zien van waar ik op geoefend heb.

Voor de zomer had ik dan ook even een evaluatie met mijzelf. Ken je dat? Als je op een punt komt dat je "het" niet meer voelt? Een jaar lang heb ik muziek gemaakt en er eigenlijk maar weinig plezier aan beleefd. Ik had in het kader van het samenspelen, mijn behoefte aan uitdaging in de muziek aan de kant geschoven. 

Meegedaan aan concerten met het doel anderen tevreden te stellen. Wat helemaal niet verkeerd is, want als je samenspeelt, moet je je af en toe aanpassen. Maar hierin vind ik het fijn om meer balans in geven en nemen te ervaren. 

Ooit vertelde een docent in de opleiding mij dat een jaarlijkse evaluatie over je eigen leven goed is voor het monitoren van je balans en geluk. Haal je er nog uit wat voor jou essentieel is? Is je werk nog passend bij wat jij eruit wil halen? Vind je geluk in de dingen die je in vrijetijdsbestedingen vindt? En in je relatie? 

In deze vragen is de essentie in jouw leven belangrijk om de dingen die je doet te laten slagen. Past dat wat je doet nog bij datgene dat voor jouw essentieel is in je leven?

Soms verliezen we onszelf in de roes van onze bezigheden. Vergeten we te evalueren waarom wij de dingen doen zoals we doen. Onze overtuigingen kabbelen een beetje mee in de stroom van alledag, maar zijn niet zo sterk dat ze de stroming zelf van richting kunnen veranderen. De stroom kan steeds harder gaan waardoor het onmogelijk lijkt om de stroom tegen te houden en een andere kant op te sturen. Toch kun je met jouw overtuigingen, de essentie voor jou in het leven, veranderingen teweegbrengen en een andere weg inslaan. Een weg die op dat moment jou meer voldoening en balans geeft.

Gun jezelf deze evaluatie van tijd tot tijd om nog meer uit het leven te halen en te genieten van je eigen kracht om de stroming te leiden naar een weg die jij zelf voor ogen hebt.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.